DDW 2016

We kijken terug op een fantastische Dutch Design Week 2016, waar Agri meets Design er op het Ketelhuisplein echt uitsprong met de interactieve stands en mooie projecten. De Dutch Design Foundation geeft een schatting van maar liefst 295.000 bezoekers op de Dutch Design Week!

Programma Agri meets Design op DDW 2016
Op het Ketelhuisplein stapte je via Agri meets Design in de wereld van boeren en ontwerpers. Hoe geven zij samen vorm aan een nieuw voedselsysteem? In De Kas werd een beeldend overzicht gegeven van de projecten op het snijvlak van agri en design. Daarnaast waren boeren en ontwerpers uitgenodigd om een bijzondere installatie te maken voor de Dutch Design Week. In deze vier installaties konden bezoekers kennis maken met de uitdagingen van de boer anno nu, door te proeven, te beleven en zelf aan de slag te gaan! In samenwerking met de Dutch Design Week was ook een speciale Food Route samengesteld, gecureerd door Marije Vogelzang, langs de meest smaakmakende initiatieven die je aan het denken zetten over eten.

Lees hieronder meer over de vier installaties die we tijdens de DDW presenteerden.

Strooop!
Van knolgewas tot stroopwafel
Ontwerper Chloé Rutzerveld was gefascineerd door de natuurlijke zoetheid van knolgewassen en is gaan experimenteren met de mogelijkheden. Daarbij kwam ze al snel tot de ontdekking dat ze met de verwerking van knolgewassen ook andere voedselvraagstukken kon aanpakken: voedselverspilling en verhoging van groenteconsumptie. Samen met Martin Schreiber van de WUR en groentesappenspecialist Proverka ontwikkelde Chloé ‘Strooop!’: groentestroopwafels van 100% plantaardige ingrediënten; met wafel van de vezels en stroop van geconcentreerd sap. Met de wafels wordt groenteconsumptie verhoogd en doordat ze nevenstromen van groente als ingrediënten gebruiken wordt ook voedselverspilling verminderd. Tijdens de DDW kon je zien hoe de groentestroopwafels gemaakt werden en kon je ze natuurlijk proeven!

The EGGCHANGE
Versla kapitalisme, neem een plofkip in huis!
13198587_685015074970979_4887058856655933727_oIs het legitiem dat wij hier in de Peel zoveel eieren produceren voor het buitenland?” Dit was de vraag waarmee pluimveehouder Twan Engelen in 2015 begon aan het Agri meets Design project FoodLabPeel. Samen met eetontwerper Marije Vogelzang ontrafelden ze de essentie van het vraagstuk: wat is nog ethisch verantwoord? Marije ontwikkelde the EGGCHANGE: Een wisselkantoor voor bevruchte eieren. Door een bevrucht ei te nemen als nieuwe valuta bepalen ineens natuurwetten en ons gedrag de groei van ons kapitaal. Zou jij het aandurven om een ei mee naar huis te nemen? En wat zou je dan doen met je kapitaal?

Patécafé
Waarde creëren voor varkensvlees

tumblr_o1bin8P0PR1v5elgio1_540In de supermarkt ligt varkensvlees maar anoniem in het schap. Je ziet weinig over de herkomst van het product en dat maakt het ook voor de boeren moeilijker om zich te onderscheiden. Varkensboeren Marcel en Miriam Berkvens wilden hier verandering in brengen en meer waarde creëren voor vlees. Samen met vormgevingsbureau Foodcurators ontwikkelden ze Patécafé. Het doel is niet om zoveel mogelijk geld te verdienen, maar om te laten zien dat alle delen van het varken heel erg smakelijk zijn! Tijdens de DDW konden bezoekers in gesprek gaan met varkensboeren Marcel en Miriam over hun ervaringen met Patécafé en kon je zelf het eindresultaat proeven!

LUCY BOAR
Een smakelijk pleidooi voor diversiteit

lucy-dogIn de weekenden van de Dutch Design Week was er een bijzondere toevoeging op de experiences: LUCY BOAR. Deze foodtruck is ontworpen door kunstenaar Koen Vanmechelen, in samenwerking met Heyde Hoeve.
Met als vader een Amerikaans industrieel varken en als moeder een Hongaars Mangalicazwijn, ligt LUCY op de snijlijn van biologie, antropologie, economie, kunst, filosofie en sociologie. LUCY is een mythisch dier-in-wording dat haar genen zal mengen met die van vele andere varkensrassen, door zelf weer met andere soorten te paren. Elk van haar nakomelingen is genetisch diverser dan zijzelf. LUCY vertelt een noodzakelijk verhaal over democratisch en duurzaam voedsel, over voedselzuinigheid en over herwaardering van leven. Tijdens de DDW kon je een LUCY DOG proeven; een culinaire hotdog ontwikkeld door The Foodmonkeys. Voer voor het brein en voor de buik.

The EGGCHANGE, Patécafé en LUCY BOAR waren onderdeel van FoodLabPeel: een langdurig samenwerkingsverband tussen vijf duo’s van boeren en ontwerpers. FoodLabPeel was een samenwerking tussen het brabants kenniscentrum kunst en cultuur (bkkc) en ZLTO, ondersteund door het Peelnetwerk, provincie Noord-Brabant en The Art of Impact.