20 september 2016

Agri meets Design meets HvA

De Amsterdamse melkweg

Agri meets Design is dit jaar een nieuwe samenwerking gestart met de Hogeschool van Amsterdam. Studenten van de richting Product Design worden uitgedaagd om hun ideeën en visie los te laten op een maatschappelijk agrarisch ontwerpvraagstuk. De opdracht waar ze mee aan de slag gaan zal voor veel boeren een bekend fenomeen zijn. Hoe ontwikkel je een lokale voedselketen, waarbij jouw producten en productiewijze op een directe manier bij de consument terecht komen en worden gewaardeerd? De studenten gaan de komende tijd aan de slag met een collectief van vijf melkveehouders en twee jonge zuivelondernemers uit het ommeland van Amsterdam. Een collectief dat momenteel concrete stappen maakt voor een directe vermarkting van ommelandse zuivel naar de stad.

Zuivel naar de stad

Amsterdam ligt midden in een gebied waar volop melk wordt geproduceerd. En die melkproductie geeft al eeuwenlang letterlijk vorm aan het cultuurlandschap rond de stad. Vroeger werd deze melk direct door de melkboer naar de stad gebracht, naar markten of zogenaamde melksalons. Tegenwoordig is dat heel anders. Alle melk rondom Amsterdam wordt als bulk opgehaald en in fabrieken, vaak ver van Amsterdam verwerkt tot zuivel. Als je in Amsterdam zuivel koopt, is het maar zeer de vraag of daar een druppel lokale melk bij zit.

Lokale melk

Ontwerper Sietske Klooster van project de MelkSalon is sinds 2012 met dit gegeven aan het werk gegaan en ontmoette daarin de twee jonge ‘melkmannen’ en een vijftal eigenwijze melkveehouders. Zij bracht hen samen om een nieuwe vorm van zuivelcoöperatie voor Amsterdam te verwezenlijken. De zuivel die wordt geproduceerd door deze melkveehouders is stuk voor stuk uniek in smaak: dit komt door variaties in koeienrassen, de gras- en kruidensoorten die de koeien eten en de werking van de seizoenen. Deze ‘differentiatie’ en ‘terroir’ (complete set van lokale omstandigheden die de smaak beïnvloedt) in zuivel wordt nu nog amper benut. Er liggen genoeg kansen om die variaties tot waarde te maken: de smaak van de zuivel vertelt immers iets over het landschap en de koeien in het ommeland. Maar om dat te kunnen doen zijn er hele nieuwe producten en diensten nodig. Producten en diensten die ervoor zorgen dat deze bijzondere zuivel van deze boeren weer de stad in komt, zichtbaar wordt, bij mensen thuiskomt, in de winkels en op de markten.

unknown-4

De studenten van de Hogeschool van Amsterdam zullen zich de komende weken over dit vraagstuk buigen en de realisatie van deze coöperatie mee-ontwerpen. Hen wordt gevraagd om producten en/of diensten te ontwerpen waarmee deze Amsterdamse terroir-zuivel bij de stedeling op tafel komt. Hierin worden zij begeleid door Agri meets Design (Helen Kranstauber), De MelkSalon (Sietske Klooster), de vijf melkveehouders en ondernemer Marten Verdenius. De uitkomsten dienen als inspiratie voor melkveehouders in heel Nederland.

InnovatieLab

Deze opdracht maakt voor de studenten deel uit van het InnovatieLab.
Het innovatielab is dé broedplek voor innovatie van de Hogeschool van Amsterdam. Het is de plek waar studenten in multidisciplinaire teams onder begeleiding van een vakkundig docententeam werken aan innovatievraagstukken uit het bedrijfsleven. 20 Studenten werken gedurende 20 weken aan het vraagstuk.

unknown-1Het eindresultaat van deze Agri meets Design samenwerking wordt op 11 januari gepresenteerd (locatie wordt nog bekend gemaakt). Een aantal studenten zal over hun onderzoek bloggen, zodat je ook tussendoor op de hoogte kunt blijven van de ontwikkelingen.

unknown-1

Volg het project en de blogs op deze website en via Twitter en Facebook.

Meer weten? 
Meer informatie en de blogs van de studenten zijn via onderstaande links te vinden:

Deze blog en de andere blogs staan ook op deze tumblr van de studenten.