14 oktober 2016

Food Route - de plattegrond

Op de Dutch Design Week kun je een speciale Food Route lopen, door Marije Vogelzang gecureerd! De route voert je langs de meest smaakmakende projecten. Denk bijvoorbeeld aan het Crangon Crangon-cabinet, over Hollandse garnalen, en Earth to Table, waar de aarde op je bord centraal staat.

Lees hier hoe en waarom eating designer Marije deze route samenstelde, en bekijk de interactieve kaart op de website van de Dutch Design Week.

De projecten die we in onze Food Route hebben opgenomen:

Agri meets Design
Expositie | Ketelhuisplein
Met Strooop!, LUCY BOAR, het Patécafé en the EGGCHANGE maak je kennis met de uitdagingen van de boer anno nu, door te proeven, te beleven en zelf aan de slag te gaan. Kijk voor meer informatie over deze installaties op deze pagina.

CBK Groningen: “Made in Grunn: Feeding the Senses with Sugar and Salt”
Expositie | Van Abbemuseum
Welke nieuwe producten, concepten en toepassingen op basis van suiker en zout zijn er mogelijk als je designers en de zout- en suikerindustrie met elkaar verbindt?

de Onkruidenier: Fieldwork Station
Expositie | Atelier NL
De onkruidenier is een ode aan het plukwerk, aan vergeten kennis en het onbeminde. Tegelijkertijd legt het de vinger op de zere plek. De onkruidenier kan alleen ontstaan uit een eetcultuur die binnen de paadjes (van de supermarkt) loopt.

Atelier NL & Dutch Cuisine: Earth to Table | Expo
Expositie | Atelier NL
Als er ontwerpers zijn die het principe van ‘terroir’ tot in de puntjes hebben ontwikkeld dan is het Atelier NL wel. Een ode aan onze Nederlandse bodem en identiteit.

Jade Ruijzenaars: Crangon Crangon – cabinet
Expositie | Klokgebouw
Het project duikt in de chemie en biologie van garnalendoppen en de waardevolle stoffen die kunnen worden ontleend.

Icelandic Academy of Arts: Selections
Expositie | Klokgebouw
Acht projecten door studenten van de kunstacademie van Reykjavik, met interessante invalshoeken over hoe we resten in de voedselketen kunnen hergebruiken. Bekijk tomatenblad eens van een andere kant.

Transnatural: Regeneration exhibition & Showcase Transnatural label
Expositie | Veemgebouw
Als we als consument over voedsel denken zien we vaak ons eigen bord voor ons, onze eigen koelkast, onze afvalbak, onze supermarkt. Af en toe denken we misschien wel eens aan de boeren die ons voedsel hebben geconsumeerd. Wat we vaak niet realiseren is dat wat we eten in connectie staat met bijna alles door onze landschappen. Hoe kan voedsel helpen onze ecosystemen herstellen en opnieuw benutten?

Provincie Noord-Brabant: Brabant Living Lab
Expositie | Ketelhuisplein
Hier vind je geen antwoord op de vraag of je wel of niet vlees moet eten. Op een open, eerlijke en soms grappige manier krijg je als bezoeker inzicht in de productie, alternatieven en de werkelijke waarde van het vlees.

Atelier Boelhouwer: Insectology
Expositie | Yksi Expo
Was je misschien in Thailand of Mexico geboren dan was het eten van insecten wellicht iets wat een normaal onderdeel van je dieet was. Hier in het Westen hebben we wat tijd nodig voor de implementatie van insecten in onze voedselcultuur, en ontwerpers kunnen hierbij een rol spelen.

La Terrasse: Veganism
Expositie | NRE terrein
Steeds meer mensen kiezen er voor om geen of minder vlees te eten. Verrassing! Er zitten niet alleen dierlijke producten in ons eten maar ook in veel van de dingen waar we ons mee omringen. Bij Veganism zie je de worsteling en de oplossingen.

Botanic Bites: Botanic Bites Sausage Factory
Expositie | Ketelhuisplein
Dagelijks maken zij samen met de bezoekers en met support van partners een smakelijke plantaardige worst. Een Italiaanse tomatenworst bijvoorbeeld, of een paddestoelenworst.

Design Academy Eindhoven: Design Academy Eindhoven Graduation Show 2016
Expositie | De Witte Dame
Steeds meer jonge ontwerpers kiezen voedsel als onderwerp omdat het ze in staat stelt om anders te reageren op de wereld om hen heen dan met de geijkte materialen. De nieuwe afdeling Food Non Food heeft dit jaar nog geen afstudeerders maar ook studenten in andere afdelingen hebben het onderwerp omarmt.