10 oktober 2016

HvA meets de Melkweg: blog 1

HARTELIJK BIJ HARTSTOCHT
Een blog door Product Design studenten van de Hogeschool van Amsterdam over het project De Amsterdamse Melkweg.

Een zonnige ochtend in september. Er zwerven groepjes studenten fietsend door het landschap rond Abcoude. Ze zijn enkel uitgerust met de coördinaten van hun bestemming. Na een tocht door de velden blijkt deze bestemming boerderij Hartstocht van boer Henk den Hartog te zijn. Ze worden om 12 uur verwacht voor een lunch maar rond kwart over 12 druipen de laatste studenten binnen en kan er worden geluncht.

Een week eerder zijn de studenten gestart aan het project De Amsterdamse Melkweg. Na een week gevuld met onderzoek, artikelen en moodboards zullen zij deze middag hun eerste bevindingen presenteren aan de opdrachtgevers van Agri Meets Design. Daarnaast zullen ze meer informatie krijgen en natuurlijk kennismaken met het product waar het allemaal om draait: de melk van de boeren.

Presentaties en trends
De presentaties vinden buiten, in de schaduw, plaats. De moodboards worden in vijf (vaak langgerekte) minuten toegelicht waarna er feedback volgt van de opdrachtgevers. De reacties zijn veelal positief. Opvallend is dat veel van de bevindingen van de studenten enigszins overeen komen. Een trend die bijvoorbeeld bij verschillende groepen naar voren komt is transparantie. Waarbij het draait om de openheid van bedrijven over de herkomst van producten. Ook de trend “Je bent wat je eet (en wat je eten eet).” komt in diverse benamingen naar voren. Hierbij draait het om een bewustzijn van wat je als mens consumeert en dat men dan verder moet kijken dan het product zelf.

Tot de hoogtepunten van de middag behoren toch ongetwijfeld het proeven van de verschillende producten. Er is rauwe melk van twee verschillende boerderijen, er zijn diverse kazen en tot slot, na de presentaties, ijs in vier verschillende smaken. Dit laatste zorgt voor een welkome verkoeling in de hete zon.

blog-1-melksalonbekertjes

Meer weten? 
Meer informatie en eerdere blogs van de studenten zijn via onderstaande links te vinden:

Deze blog en de andere blogs staan ook op deze tumblr van de studenten.