29 oktober 2016

Interview Jorrit Kiewik

Agri meets Design houdt je op de hoogte van samenwerkingen en projecten op het snijvlak van landbouw en design. In een langlopende interviewreeks met betrokken boeren, ontwerpers en andere professionals geven we je een kijkje achter de schermen. Deze week gingen we in gesprek met Jorrit Kiewik, de nieuwe directeur van Youth Food Movement Nederland. We bespraken met hem vooral de invloed van design op het zoeken naar oplossingen voor voedselvraagstukken.

24 jaar jong en zoon van een boer. Jorrit groeide net buiten Enschede op, op een kleinschalig melkveebedrijf. Nu is hij de directeur van Youth Food Movement Nederland – een beweging van jongeren die zich hard maken voor goed eten. En voor het creëren van nieuwe ruimte om good, clean en fair food te hebben, nu en in de toekomst.

Hallo Jorrit! Vertel, waarom doe jij wat je doet?
Wat mij als zoon van een boer opviel, was dat mensen niet meer weten waar hun eten vandaan komt. Ik ben zelf op een melkveebedrijf opgegroeid en heb agrarische ondernemerschap in Dronten gestudeerd. Daarnaast ben ik nu bezig met het afronden van communicatiewetenschappen in Wageningen. Ik wil mensen ieder moment van de dag bezig houden met goed eten, of dat nu op kantoor is of op een feestje. En in mijn rol van YFM-directeur is dat precies wat ik mag doen: continu en met veel energie mensen bewustmaken van eten, en van de uitdagingen.

Onze generatie heeft nooit honger gekend, of prijzen die onbetaalbaar zijn. We zijn verwend geraakt en de waarde van voedsel kwijtgeraakt. De essentie van eten, de rol van voedsel, die moeten we terugvinden. Op die manier kunnen we ook beter gaan nadenken en werken aan het voedselvraagstuk, waarbij bijvoorbeeld zowel honger als overschot een rol in spelen. Gelukkig zijn er steeds meer briljante voedselinitiatieven, dat helpt wel.

Welke rol zie jij voor design?
Boeren zijn vaak niet meer bezig met waar ze mee bezig moeten zijn: echt eten produceren. In plaats daarvan produceren ze met de huidige trend mee gewoon groot en veel. Lucy, het varken wat ook op de Dutch Design Week te vinden is, is een mooi voorbeeld van hoe het anders kan. Ze is naast een nieuw ras ook een nieuwe manier van denken over hoe je varkens kunt houden. Toen ik een tijdje geleden een varkensboer sprak die letterlijk zei “Ik weet niet waarom ik nog op deze manier boer, maar ik weet niet hoe het anders moet,” schrok ik heel erg. Design kan ons helpen om niet binnen al bestaande waarden en het bestaande systeem te kijken en te blijven, maar op zoek te gaan naar nieuwe dieren, met nieuwe manieren van houden.

Wijzelf gebruiken designdenken in onze academie bij het werken aan cases. Met die cases helpen we  direct het voedselsysteem te verbeteren. Aan de hand van het designthinkingmodel kijken we hoe je een product of een campagne ontwikkelt. Hoe kun je iets op een creatieve manier oplossen? We laten de academici niet alleen lezen over de case, maar nemen ze mee naar het bedrijf om het te zien, te proeven en echt te leren. Zodat ze er zelf een oordeel over vellen en er creatief over gaan nadenken. We hebben het ook eens in één dag gedaan met 99 denkers, 9 food issues en 9 coaches. Dat was tijdens een internationale thinktank in Italië op het festival Terra Madre. Daar zag je echt een dag lang verschillende culturen samen aan concrete oplossingen werken. Dat werkte goed: een Zwitserse jongen heeft er bijvoorbeeld echt een goed idee aan overgehouden voor zijn vraag om de slachterijen toegankelijker te maken voor melkveehouders. Hij gaat nu thuis door met het ontwikkelde idee.

De academie?
Daarin nemen we 25 jonge voedselprofessionals mee op reis door het voedsellandschap. We nemen ze mee de zee op, gaan bij de handel binnen kijken, en bezoeken alle schakels in de keten. Het is zo interessant om te zien welke tegenstellingen dan met elkaar in gesprek gaan: afgelopen jaar hadden we een varkensboer en de marketeer van de vegetarische slager die een pittig gesprek hadden.

Tot slot: de Dutch Design Week?
Ja! Ik hoop dat er veel boeren naar de Dutch Design Week komen, om kennis te maken met design. Ikzelf was er donderdag te vinden bij het netwerkevenement, maar ik hoop ook een gaatje te vinden om een rondje te maken.

Zie jij ruimte voor verandering in de voedselsector? Kijk voor meer informatie over de Youth Food Movement op http://youthfoodmovement.nl.