Expositie

The Future of Food, Looking Back to Now

In The Embassy of Food geven meer dan twintig ontwerpers van over de hele wereld prikkelende en radicale vergezichten op de toekomst van ons voedsel. De expositie The Future of Food, Looking Back to Now is samengesteld door curator Marije Vogelzang neemt je via een audiotour mee op reis naar de toekomst.

Het verhaal achter de werken
Met een audioverhaal nemen we je mee op reis langs alle werken. Je kunt het verhaal vanuit twee verschillende perspectieven bewandelen: als consument of als producent. Kies je eigen reis en ontdek de verschillen. Tot welke rol voel jij je het meest aangetrokken?
Audio narrative: Marije Vogelzang in samenwerking met Clemens Driessen (WUR)

De expositie is van 21 t/m 29 oktober dagelijks gratis toegankelijk van 11:00 – 18:00.

Exposanten

A FUTURE FOR FISH
– Anna Diljá Sigurðardóttir & Sorrel Madley
BAY LEAF PATCHES
– Jalila Essaïdi (Food Heroes)
Exposant The Embassy of Food Anna Diljá Sigurðardóttir Jalila Essaïdi
Waarom wordt er met man en macht geprobeerd om vlees na te maken, maar blijft vis buiten schot? Daar zit een vreemd luchtje aan volgens de IJslandse Anna. Verwacht een spartelende toekomstige vissuggestie met oog voor overbevissing, voedingswaarde en textuur. De natuur kent geen afval, slechts waardevolle grondstoffen. Voor een gezonde toekomst zijn geen grote farmaceutische bedrijven nodig, maar meer kennis van medicinale stoffen in de natuur. In laurierbladeren worden waardevolle oliën met ontstekingsremmende kwaliteiten gevonden, waardoor zo’n blad kan dienen als pleister. Deze pleister is een nieuwe manier van kijken naar de huidige gezondheidsindustrie.

 

ALGA’S BAR
– Cateringa & Kompanen
FOOD HEROES KITCHEN
Food Heroes
Alga’s Bar is een interactieve installatie waarbij je als bezoeker wordt aangesloten op de levenscyclus van de alg: het nieuwe voedsel voor mens en dier. De bar is een poging om de voedselketen te sluiten. De bezoekers van Alga’s bar doneren hun tijd en adem aan de algen terwijl zij gelegen rondom een opstelling met verschillende algenmonsters luisteren naar een essay over het waterleven. Onze uitademing bevat o.a. warmte en koolstofdioxide, waardevolle grondstffen voor de jonge algen. De algen produceren op hun beurt zuurstof, maar algen zijn ook een rijke bron aan proteïne, vitamines en mineralen die verwerkt kunnen worden tot diervoeder, voedsel voor mensen of biobrandstof. Verloren voedsel staat centraal in deze keuken. De helden die voedsel redden van de kliko zijn onze zogeheten Food Heroes. In deze keuken worden reststromen, kliekjes en 2e en 3e klasse producten nieuw leven ingeblazen. Dit interactieve object is opgebouwd uit de nieuwste (keuken) technieken en beproefde concepten om voedselverspilling te voorkomen, tegen te gaan of om afgedankte happen om te toveren in eetbaar lekkers.

 

BIOPLASTIC FANTASTIC
– Johanna Schmeer
FOOD PHARMACY
– Maaike Schuitema
Met de laatste ontwikkelingen in de bio- en nanotechnologie kunnen op industriële wijze biologische cellen van polymeren worden gemaakt, en wordt de scheidslijn tussen producten en organismen steeds vager. Stel je voor dat je zeven biologische apparaten in je huis hebt die al het eten en alle energie produceren die je nodig hebt, en die zelf worden aangedreven door artificiële fotosynthese. Staan deze zeven apparaten binnenkort op jouw verlanglijstje? In de oude dagen lag het kookboek op de hoek van elk doktersbureau. Inmiddels maakt het idee van voedsel als medicijn zijn herintrede. Wat kunnen producten betekenen voor een goede gezondheid in preventie en behandeling? In de Food Pharmacy ontdek je welk product past bij de behoeftes van jouw lichaam.

 

TO FLAVOUR OUR TEARS
– The Center for Genomic Gastronomy
THE REAL THING
-Helmut Smits
Hoe smaken wij als mensen voor de organismen die ons elke dag nuttigen tot en met het laatste beetje als we sterven? Doorgaans besteden we al ink wat tijd aan ons uiterlijk en aan smaakvol eten. Zack, Cat en Emma vroegen zich af of we kunnen optreden als chef naar onszelf aangezien ons lijf dagelijks wordt geproefd. To Flavour Our Tears onderzoekt hoe we tegemoet kunnen komen aan de culinaire wensen van organismen en bevragen daarmee de menselijke positie in het ecosysteem waartoe we behoren. Hemels of hels, suiker roept bij vrijwel iedereen iets op. Verlustig je aan een snoeplandschap van Pip & Pop, laat je aan het denken zetten door de colamachine van Helmut Smits of lik aan de vrouwenbeelden van Joseph Marr.
Nu ook te zien in het Stedelijk Museum Schiedam op de tentoonstelling Sticky Business. De verleiding van suiker in de kunst van gastcurator Marije Vogelzang, tot en met 18 februari 2018.

 

FUTURE FARMING RECIPE GENERATOR
– Chloé Rutzerveld
GENE MACHINE
– Mies Loogman
Heb jij, als je aan industriële voedselproductie denkt, ook last van angsten voor enorme machines en doodenge technologieën? Nergens voor nodig, vindt Chloé. Stel je voor dat je in de toekomst thuis je groente kweekt aan de hand van een recept voor de groeicondities, in plaats van voor de maaltijd. Het recept bepaalt alles, van het licht tot de plantenvoeding en de temperatuur. Bedenk je eigen futuristische gewas en trek een take-home receptje! Zeg eens, wil jij liever ‘gewone’ of genetisch gemodificeerde groenten op je bord? En wanneer is een groente dan precies gecultiveerd of door menselijk ingrijpen veranderd, en hoe verschilt dat van high-tech aanpassingen aan genen? En wat zijn daar de gevolgen? Je ontdekt het met de Gene Machine, waar je meteen jouw bonnetje voor de toekomst van de gewasteelt trekt.

 

HIGH TECH ETEN
– AgriFoodTechPlatform
HYBRIS SERIES
– Monica Piloni
Steeds langer houdbaar eten, sterkere gewassen of een slimme bezorgservice. Nieuwe voedselconcepten maken steeds meer gebruik van slimme technologie. In welke mate willen we al deze technologie inzetten om ons eten smaakvoller, veiliger en beter beschikbaar te maken? Kom de toekomst proeven! In de huidige consumptiemaatschappij wordt er overdreven veel voedsel geproduceerd. Dat gaat gepaard met onacceptabel veel synthetisch en organisch afval. Monica Piloni onderzoekt hoe ze vorm kan geven aan de huiden en resten van dierlijke en andere natuurlijke producten, om ze te preserveren. Zo ontstaan er hybride sculpturen die ethische vraagtekens zetten bij onze consumptiemaatschappij.

 

HUMAN HYENA
– Paul Gong
HOLY COW COMMUNICATORS
– Mathilde Nakken
Hyena’s staan erom bekend dat ze alles wat over is van een kadaver opeten. Of het om botten gaat of verrot vlees, de hyena gebruikt het allemaal. Stel je voor dat er synthetische biologie kan worden gebruikt om het menselijk lichaam zo aan te passen dat zo aan te passen dat we meer soorten voedsel kunnen verteren zodat we minder hoeven weg te gooien, simpelweg omdat onze lichamen erop aangepast zijn we grotere problemen kunnen oplossen en voedselverliezen tegen kunnen gaan, simpelweg omdat we er op aangepast zijn. Dat zijn de fictieve Human Hyena’s! De Nederlandse melkkoe wordt vlak na de geboorte onthoornd om agressieve uitspattingen zonder letsel te laten verlopen. Maar de hoorn is wel van belang voor de koe: er worden mineralen in opgeslagen, ze helpen bij het reguleren van de lichaamstemperatuur en in de gevechten waarin ze worden gebruikt, wordt de rangorde binnen de kudde bepaald. Nuttig voor de melkproductie zijn ze echter niet. Holy Cow Communicators zijn juwelen om de koe zijn horens te laten behouden en onderzoekt tegelijkertijd de mogelijkheid om informatie op te vangen van de koe met hersenactiviteit-metingen (EEG), om door te spelen aan de boer.

 

LEEK PAPER
– Isaac Monté (Food Heroes)
LEGHAANTJES
– Foodcurators (Food Heroes)
Maak kennis met Jan van Lierop: één van de grootste biologische groentetelers van Nederland. Hij exporteert het grootste deel van zijn oogst en is daarbij verplicht om de prei in een verpakking te leveren. Wat nu als er van zijn eigen reststromen prei een wikkel gemaakt kan worden? Dat is het experiment van ontwerper Isaac Monté: preipapier. Hanen kunnen natuurlijk geen eieren leggen. Maar om eieren te kunnen eten worden er wel veel haantjes geboren, en toch zijn er maar weinig mensen die hanenvlees eten. We leggen je de dilemma’s voor en laten zien dat elke keuze zijn eigen consequenties met zich meebrengt. Vind jij dat de geslachtsbepaling bij de bevruchting van het ei moet kunnen bijvoorbeeld?

 

LESS + 1: THE CARROT EXPERIMENT
– Cecile Espinasse, Fides Lapidaire, Tabo Goudswaard
MELA
– Maria Apud-Bell
Kunnen we minder voedsel produceren en tegelijkertijd het plezier in en de waardering van ons eten upgraden? Dat onderzoekt sociaal ontwerper Tabo Goudswaard met zijn wortelexperiment. De wortel is een van de +1 ingrediënten van de toekomst: ingrediënten die wat toevoegen aan de manier waarop we produceren en consumeren. De bacteriën in je darmen zeggen veel over de staat van je welzijn. De Londense Maria Apud-Bell vroeg zich af of je deze bacteriën kunt meten, en daaraan af kunt lezen hoe het nu precies staat met je gezondheid. Ze ontwikkelde een chocolade met daarin een cocktail van bacteriën verstopt. Via een app die de informatie van de bacterien uitleest kun je precies aflezen hoe je de microbiotica kan bijsturen. Zou jij er eentje nemen?

 

Appelconcept
– Lobke Meekes (Food Heroes)
PIGSTRUMENT
– Marie Caye, Arvid Jense & Vair
In de supermarkt tref je juweeltjes van appels aan, maar ze zijn lang niet allemaal even lekker. Hoe kan het dat het aanzicht boven de smaak wordt verkozen? Lobke Meekes zet vraagtekens bij de supermarktappel en laat je geblindeerd proeven van haar appels: appels van de derde pluk, want dat zijn de meest smaakvolle. Proef de aandacht van de teler die precies weet te oogsten op het smaakhoogtepunt! Zijn varkens geïnteresseerd in geluid en zelfs muziek, en kunnen deze bijdragen aan hun welzijn en aan onze interesse in hen als wezen? Soorten op aarde ontwikkelen zich immers aan de hand van zijn zintuigen. Deze vraag stellen de ontwerpers van het Pigstrument: een instrument en bijbehorende muziek die zijn gemaakt naar geluiden als het knorren van het moerdervarken en het gesnurk en gescharrel van de biggen. Al snel ontdekten de ontwerpers dat het varken actief participeerde in de opnames. Zijn varkens ook muzikanten?

 

PINK CHICKEN PROJECT
– Studio Leolinnea
PLANTI15
– Doreen Westphal (Food Heroes)
Elk jaar eten we met z’n allen maar liefst 60 miljard kippen. Het Pink Chicken Project suggereert dat we met genetische modificatie kippenbotten roze kleuren, die vervolgens als afval in de aarde terechtkomen. De archeologen van de toekomst zullen dan een nieuw geologisch tijdperk gaan herkennen aan de felroze aardlagen die het consumptiepatroon van het Antropoceen weerspiegelen. Oesterzwamkweekster Marielle van Lieshout en ontwerpster Doreen Westphal storten zich op de oesterzwamvoetjes die overblijven na de oogst, en nu niet voor menselijke consumptie worden gebruikt. Ruim een zesde van de totale opbrengst per kilo raakt hierdoor verloren, terwijl de oesterzwamvoetjes bomvol eiwitten en nutriënten zitten. Lees over hun zoektocht naar een nuttige verwaarding in het artikel Chips van Oesterzwamvoetjes. Uiteindelijk ontwikkelde Doreen de PLANTI15, de eerste plantaardige worst waarmee ze de supermarkten hoopt te veroveren! Het is nadrukkelijk de 15 om aan te geven dat op een even groot stuk land 15 keer meer eiwitten gewonnen kunnen worden met een plantaardige teelt dan voor veeteelt. Een stuk efficiëntere omzetting van grondstoffen dus.

 

PLANT BONES
– Marije Vogelzang
SAM
– Marie Caye (Future Food Design Awards nominatie)
Toekomstige archeologen vonden een kleine collectie botten afkomstig van planten in opgravingen. Waarschijnlijk is het zo dat onze volgende generaties planten eten met een vlezige structuur, zo van het bot af. Deze botanische artefacten houden het midden tussen hoogontwikkelde planten, een schimmelvariant, genetisch gemanipuleerde dieren en een nucleaire interventie. Dit speculatieve werk probeert nieuwe paden te banen in de geijkte verhalen in het debat over de toekomst van vlees. SAM is een Symbiotic Autonomous Machine die zijn eigen bankrekening heeft. Pin een frisje en SAM bepaalt zelf wat voor glaasje prik je ontvangt. Zo experimenteert ontwerpster Marie Caye met de mogelijkheid van machines om autonoom te werken en meer rechten te verwerven als zelfstandig acterende technologie.

 

S/ZOUT
– Studio H
THE FUTURE SAUSAGE
– Carolien Niebling
Wat nu als de hele oceaan een waterreservoir is dat aangesproken kan worden voor landbouwirrigatie? Dat onderzoeken deze Zuid-Afrikaanse ontwerpers in hun land, waar zoetwatercrises niet ongewoon zijn. Ontdek de toekomst van zilte gerechten met fictieve, op zoutwater geteelde gewassen zoals aardbeien en sla. Een van de oudst ontworpen vleesproducten is de worst. Al vanaf 3300 BC probeerde men het dier zo optimaal mogelijk te gebruiken en het vlees met een lange houdbaarheidsdatum klaar te maken voor consumptie, door worst te maken. Maar stel nu dat je de worst stript tot zijn kale anatomie en geschiedenis, om hem vervolgens weer op te bouwen met potentiele toekomstige ingrediënten die recht doen aan een duurzame voedseltoekomst? Laat je oog vast voorproeven en bedenk of je worst lust!

 

TOTOMOXTLE
– Fernando Laposse Future Food Design Award nominatie
TREE CROP EXPLORATION COMMITTEE
– Timm Donke
De schillen van de 62 soorten maïs die Mexico rijk is, worden gezien als afval. Doodzonde volgens Fernando Laposse, want de fraaie schillen kunnen dienen als afwerkingslaag voor meubels, decoratiestukken en alles wat je van MDF zou kunnen maken. Daarnaast laat de ontwerper de herkomst van de maïs zien. Zo vieren we niet alleen de rijkdom in biodiversiteit, maar steunen we ook de kleine boeren die de 62 soorten telen en hun gezin voorzien. Kunnen we Nederland op zo’n manier herbebossen dat we ook voedsel kunnen blijven groeien? Dat onderzoekt het Tree Crop Exploration Committee. Hun voorstel is een alternatief landbouwsysteem waarin voedsel alleen nog in bossen groeit, en alle planten worden gezien als gelijk aan elkaar. De grenzen en mogelijkheden van een symbiose tussen het menselijke bestaan en dat van planten wordt onder de loep genomen.

 

VEGETARIAN TOOTH
– Susana Soares
VOLUMES
– Marije Vogelzang
Een meer plantaardig dieet is broodnodig voor zowel de menselijke gezondheid als die van het milieu. Wat nu als we onze tanden zouden herontwerpen naar een nieuw, vegetarisch dieet? Met een artificiële tand, gemaakt van gezonde stamcellen en met een kleine tandartsbehandeling, bevorder je het gemak en misschien zelf je voorkeur voor een plantaardig dieet. Volumes is een onderzoeksproject dat de hoeveelheid van onze porties bevraagt. Dagelijks worden we verleid door te grote glazen en borden die het volume bepalen van wat we eten. Gedragspsychologisch onderzoek laat zien dat mensen niet goed kunnen inschatten hoeveel ze precies eten. Door objecten op je bord te leggen tussen het eten lijkt het bord voller dan het werkelijk is terwijl onze maag toch voldoende wordt gevuld.

 

THEE UIT BRABANT?
-Special Plant Zundert
Melk komt uit de koe. En thee komt van… plantages in het verre oosten? Nee hoor, thee wordt gewoon in Nederland gemaakt van de Camellia Sinensis. Deze theeplant wordt sinds kort niet alleen in tropische en subtropische gebieden geteeld, maar ook in vooruitstrevens Brabant. Kom kijken in de wondere wereld van het thee-maken en proef van deze Hollandse drank!