De FFDA nodigt ontwerpers van over de hele wereld uit om hun ideeën en projecten aan te melden voor deze internationale stimuleringsprijs om vernieuwende en disruptieve ontwerpen voor een duurzame voedseltoekomst in de schijnwerpers te zetten.
Steeds meer ontwerpers zijn betrokken bij het vormgeven van ons voedselsysteem, maar nog te vaak voeren puur esthetische ontwerpen de boventoon op international designconferenties. Bij de FFDA ligt de focus anders. Marije Vogelzang, eating designer en juryvoorzitter, heeft het volgende te zeggen over de Future Food Design Awards:
“Het is van cruciaal belang dat we ervoor zorgen dat we de wereld van voedsel en design niet gescheiden houden. We moeten ze juist integreren, en innovatieve en disruptieve ontwerpen aanmoedigen en onder de aandacht brengen, om zo een cultureel rijke en duurzame voedseltoekomst te realiseren.”
De FFDA is op zoek naar uitdagende ontwerpen met een vernieuwende kijk op voedsel. Concepten kunnen variëren van het ontwikkelen van een nieuwe eetcultuur tot het veranderen van de voedselketen. Vraagstukken als landbeheer, het gebruik van zoetwatervoorraden, de invloed van de landbouw op het klimaat en het gebruik van schaarse grondstoffen zijn kwesties die wereldwijd spelen en die allemaal verband houden met voedselzekerheid. Andere mogelijke thema’s zijn hedendaagse tafelgebruiken, migratie, technologie en eetgewoonten. De FFDA daagt ontwerpers uit om hun visie te geven op de toekomst van ons voedsel en zo alle mensen een spiegel voor te houden over hun voedselconsumptie.
Onze jury selecteert uit alle inzendingen drie genomineerden, die in aanmerking komen voor de publieksprijs en één hoofdprijswinnaar. De inzendingen zullen op een aantal criteria beoordeeld worden. De belangrijkste zijn:
De winnaar van de eerste Future Food Design Awards 2017 was de in Mexico geboren Fernando Laposse met zijn project Totomoxtle. Totomoxtle is een fineer voor interieur en meubilair, gemaakt van de kleurrijke maïssbladeren zoals die van oudsher in Mexico worden verbouwd. Hij ontdekte niet alleen een volledig nieuw materiaal met enorme decoratieve mogelijkheden, ook wil hij middels dit materiaal meer bewustwording creëren over het verlies aan biodiversiteit en de lokale gemeenschappen helpen die deze inheemse maïssoorten verbouwen. Door de maïsbladeren een nieuwe bestemming te geven, kunnen de boeren worden gestimuleerd om meer inheemse maïssoorten te verbouwen. Het verbouwen van deze maïssoorten zorgt ervoor dat het lokale erfgoed behouden blijft en heeft een positieve impact op lokale gemeenschappen, doordat het de werkgelegenheid vergroot en een lucratieve bijverdienste oplevert. Volgens Fernando is het in stand houden van de diversiteit van gewassen en de vrijheid om te kiezen hoe we onszelf voeden niet alleen belangrijk voor het behoud van culinaire tradities, maar essentieel om het voedselproductiesysteem ook in de toekomst eerlijk en gezond te houden.
De Future Food Design Awards is een initiatief van Agri meets Design en The Dutch Institute of Food&Design en wordt mede mogelijk gemaakt door het Ministerie van Economische Zaken, ZLTO en de Provincie Noord-Brabant. Volg ons via Facebook en Instagram, en twitter met de hashtag #FFDA18
Wil jij partner worden van de Future Food Design Awards? Neem dan contact op met programmamanager Judith Zengers.
Contact usDeel dit met andere