Koningin Maxima op bezoek

Op zaterdag 22 oktober ging Agri meets Design op de Dutch Design Week 2016 van start, met een feestelijk openingsmoment waarbij Chloé Rutzerveld van het project STROOOP! de eerste officiële groentestroopwafel aan gedeputeerde Anne-Marie Spierings uitreikte. Wim van de Donk, Commissaris van de Koning in Noord-Brabant kreeg de eer om de allereerste LUCY haute dog te mogen proeven, ontstaan vanuit het project LUCY BOAR van kunstenaar Koen Vanmechelen en varkensboer Tiny Schepers van de Heyde Hoeve. Vanaf het moment van de opening werd de Agri meets Design kas op het Ketelhuisplein in Eindhoven druk bezocht.

Naast de positieve reacties op STROOOP! en LUCY BOAR, verwonderden de bezoekers zich over het ethische vraagstuk dat Marije Vogelzang en Twan Engelen hen met The EGGCHANGE voorschotelde. Ook kon de bezoeker niet om het enthousiasme heen van varkensboeren Marcel en Miriam Berkvens die samen met de Foodcurators het verhaal van Patécafé vertelden en de smaakvolle paté daarbij lieten proeven.

Na de succesvolle start kleurde Agri meets Design ook nog even oranje, door het bezoek van prins Constantijn en prinses Laurentien, en na het weekend werden we zelfs verrast door het bezoek van niemand minder dan Koningin Máxima! Ook de staatssecretaris van Economische Zaken Martijn van Dam wilde Agri meets Design niet missen en werd met een gezelschap door Marije Vogelzang langs de Agri meets Design installaties geleid.

Best of Dutch Design Week 2016
Voor Agri meets Design was het wederom een geslaagde Dutch Design week met aan het einde zelfs een nominatie voor ‘Best of Dutch Design Week 2016’. De Award ging helaas naar een andere exposant, maar wij vonden het toch een enorme eer om uit de 2500 exposanten geselecteerd te worden. Hieronder vind je een uitgebreid verslag van Agri meets Design op de Dutch Design Week met ervaringen van de boeren en ontwerpers en hier vind je een verslag van het netwerkevenement. Wil je liever meteen alle foto’s bekijken, ga dan naar dit foto-album op onze facebookpagina.

THE EGGCHANGE
Marije Vogelzang is ontwerper van THE EGGCHANGE. Twan Engelen, de pluimveehouder waarmee Marije samenwerkt en die de bevruchte eieren voor The EGGCHANGE inzet, vertelt vol trots over zijn eieren, maar ook over de keerzijde die hij ervaart van het exporteren van zijn product.

‘Al onze eieren worden naar het buitenland geëxporteerd. Daar weten ze dat Nederlandse producten veilig en van goede kwaliteit zijn. Wij boeren al twintig jaar antibioticavrij, en dat zou Nederland zelf best iets meer mogen weten. De grap is dat we wel een hoop vlees, gebroed uit de eieren die wij exporteren, weer in ons land zien terugkomen.’ Twan vertelt dat hij zich in een moeilijke positie bevindt: ‘maar de samenwerking met Marije maakt ons verhaal duidelijk én zichtbaar. We produceren zoveel product, en zijn zo onzichtbaar voor de consument!’

Stroopwafels van wortels en bieten

Bij STROOOP!, het project van Chloé Rutzerveld, begon het eigenlijk met de zoete stroop die je van knolgewassen als biet en wortel kunt maken. ‘Maar toen we met Proverka gingen samenwerken, werden we ons ervan bewust dat we de stroop ook kunnen maken van kopjes en kontjes en schraapsel van wortels en bieten,’ vertelt Chloé. ‘De vezels die overbleven, daar wilden we ook iets mee. Daarom maakten we er wafels van. Oer-Hollands van oer-Hollandse groenten.’ De staatssecretaris knabbelt ondertussen smakelijk op een stukje wortelstroopwafel. De aandacht die Chloé krijgt is haast onwerkelijk. Er zijn al verzoeken van HEMA en IKEA en tijdens het Agri meets Design Netwerkevenement kwam er iemand naar haar toe om te vragen of ze de stroopwafels per 10.000 moeten afnemen, of dat het ook per 1000 kan. “Dat gaat wat hard, daar zijn we nog helemaal niet aan toe! Maar de kans is er wel en er is ook een markt voor.”

Praat-paté

Marcel Berkvens, van het Patécafé, staat stil bij het plezier dat hij haalt uit het laten proeven van de paté. ‘Weet je wat het is, je komt als varkenshouder vaak in moeilijke gesprekken terecht. De paté die wij maken, vertelt eigenlijk ons verhaal. Het is een heel prettig onderwerp om mee en over te praten. Als varkenshouders zijn wij heel trots op onze varkens en ons vlees, en het is dan ook heel erg fijn om van buiten waardering te krijgen. Dus toen Lucas Mulié, de ontwerper die hier met ons aan samenwerkt, vertelde dat hij vroeger kok was, was er meteen een klik. Hij houdt net zo van vlees als wij van onze varkens. En de waardering die mensen tonen is een positieve stimulans om verandering aan te brengen in onze manier van boeren. Dat zouden de buurvarkenshouders ook moeten voelen.’

LUCY BOAR
Als laatste verplaatst het gezelschap van de staatssecretaris zich naar LUCY BOAR. Lucy zelf, een kruising tussen een Amerikaans industrieel varken en een Hongaars Mangalicazwijn, wroet in het stro van haar tijdelijke onderkomen, terwijl Tiny Schepers van Heyde Hoeve vertelt over de struggles die hij als varkenshouder ziet. ‘Ik denk dat we een goede kant opgaan met de varkenshouderij. Maar het tempo waarin we dat doen is te langzaam. We hebben een unieke infrastructuur in Nederland, zo dichtbezaaid als we zijn. Maar het lukt ons maar niet om meer waarde te creeëren voor ons varkensvlees. We moeten de goede partijen bij elkaar brengen, want de markt is ontzettend weerbarstig.’ ‘En hoe kwam je toen tot Lucy?’ vraagt Marije. ‘We hebben ontzettend geluk dat Koen Vanmechelen met ons wilde werken. Door hem heb ik eigenlijk geleerd om op een andere manier naar kunst te kijken: om te zien wat het voor ons kan betekenen. Mensen moeten verbinding voelen met het product, en dat lukt beter met Lucy dan met een anoniem keurmerk zoals Beter Leven. Uiteindelijk moet Lucy een substantieel deel worden van de varkenshouderij in Nederland. Ze heeft dus nog een hoop fans te winnen!’