• Vraagstuk
  • Matchmaking
  • Onderzoek
  • Concept
  • Presentatie
  • Matchmaking
  • Results

Design Academy Eindhoven

Tweedejaars studenten van de afdeling Food Non Food van Design Academy Eindhoven zijn in 2016 aan de slag gegaan met de complexe realiteit van onze voedselproductie. Want we hebben als maatschappij steeds minder behoefte aan ontwerpers die nog meer producten ontwerpen. We hebben meer behoefte aan intelligente, originele denkers die ideeën vanuit onverwachte invalshoeken kunnen vertalen in tastbare en aansprekende ontwerpen. De studenten gingen samen met boeren aan de slag, met interessante uitkomsten zoals een muziekinstrument voor biggen bijvoorbeeld.

PIGOCENTRIC | Clara Escalera

Clara Escalera constateert in haar onderzoek dat het boerenbedrijf onder hoge sociale, politieke en economische druk staat door gebrek aan balans in de uitwisseling tussen de moderne varkensindustrie en de natuur waar zij van afhankelijk is. Degenen die hier het meest onder lijden zijn de varkens. Clara heeft met de Pigocentric een structuur bedacht waarmee alle systemen, de infrastructuur en materialen van de boerderij rond de kringloop van het varken draaien, waarmee de balans tussen natuur en bedrijf wordt hersteld.

PARASITE TO THE EARTH I Elise Weegels

Met Parasite to the earth biedt Elise Weegels een wandeltocht door verschillende soorten grond en aarde, langs de huizen van wormen. Het laat je een andere kant van het landschap zien; een kijkje in de wereld van de grondbewoners. Hoe beinvloedt wat er uit de grond groeit de kwaliteit van de aarde? Door langzaam de grond in te gaan van Parasite to the earth kun je zelf beslissen hoe diep je in deze kennis wilt duiken.

PIGS ARE MUSICIANS | Marie Caye

Heb jij weleens nagedacht over hoe varkens leven? 15.000 jaar geleden domesticeerden we varkens en hebben ons gedurende die periode in aanwezigheid van elkaar ontwikkeld, en ons over bijna elk continent verspreid. Marie Caye besloot een aantal dagen op een varkensboerderij door te brengen en kwam tot de ontdekking dat varkens – in tegenstelling tot andere boerderijdieren – communicatief zeer vaardig zijn. Marie was geraakt door de manier waarop de dieren contact met haar maakten en om hier uiting aan te geven besloot ze iets aan de levenssituatie van de varkens te doen. Net als mensen vervelen varkens zich, en de minimalistische omgeving van hun hok biedt daarin weinig verbetering. Marie ontdekte dat de varkens liever muziek maakten dan ernaar luisterden, waarop ze het Pigstrument ontwikkelde; een muziekinstrument voor varkens. Dit bleek bijzonder succesvol; de varkens rolden het instrument het hok door en richting de andere varkens, waardoor het verschillende muzikale geluiden produceerde. Nadat de varkens er twee uur intensief mee hadden gespeeld en het Pigstrument uit het hok werd gehaald, vielen de varkens na een paar minuten vredig in slaap. Dit was het moment dat Marie zich realiseerde dat ze na onze lange historie van samenleven met varkens eindelijk iets terug kon doen.

 

HOUSTON WE HAVE A PROBLEM I Mathilde Nakken

Mathilde Nakken heeft speelvolle modellen ontwikkeld om de discussie tussen boeren
en de agrarische mechanische industrie van hooibaalproductie te stimuleren. Het ene model laat het huidige lineaire systeem van de productie van een hooibaal zien, waarbij de boer een hoge investering doet wanneer hij
de machines zelf koopt en de hooibalen ook zelf maakt. Het andere model laat zien hoe
het zou werken als boeren gezamenlijk een hooibaaldienst zouden starten. Bij dit model hoeft de boer geen torenhoge investering in de machines te doen en wordt de hoge kwaliteit hooi beschikbaar voor meerdere boeren.

Een belangrijke stap die kan leiden tot meer duurzame en onafhankelijke manieren van landbouwbedrijven.

Voor een overzicht van alle projecten bekijk hier de publicatie LivingMatters_Spreads.