Laurierpleisters
De eerste concepten zijn inmiddels bekend! Charl van Kwekerij GOVA liet Jalila Esseidi aan de slag gaan met laurierbladeren. Zijn invalshoek was om de medische kwaliteit van laurier te gebruiken voor het Zo heeft zij een geheel eigen invalshoek gekozen vanuit de mythologie om de betekenis van laurier te ontleden, lees haar blog hier. Op dit moment wil Jalila de geneeskrachtige olien in laurier gebruiken voor medische doeleinden. Haar ontwerp richt zich nu bijvoorbeeld op een pleister die geheel bestaat uit het restafval van laurier, inclusief een van nature helende werking dus.
PLANTI15
Oesterzwamkweekster Marielle van Lieshout en ontwerpster Doreen Westphal storten zich op de oesterzwamvoetjes die overblijven na de oogst, en nu onverkoopbaar zijn. Ruim een zesde van de totale opbrengst per kilo raakt nu verloren doordat de voetjes geen bestemming hebben, terwijl ze bomvol eiwitten en nutriënten zitten. Lees over hun zoektocht naar een nuttige verwaarding in het artikel Chips van Oesterzwamvoetjes. Uiteindelijk ontwikkelde Doreen de PLANTI15, de eerste plantaardige worst waarmee Marielle de supermarkten hoopt te veroveren! Het is nadrukkelijk de 15 om aan te geven dat op een even groot stuk land 15 keer meer eiwitten gewonnen kunnen worden met plantaardige teelt dan met veeteelt. Een stuk efficiëntere omzetting van grondstoffen dus.
Preipapier
Jan van Lierop is één van de grootste biologische groentetelers van Nederland. Hij exporteert het grootste deel van zijn oogst en is daarbij verplicht om de prei in een verpakking te leveren. Wat nu als er van zijn eigen reststromen prei een wikkel gemaakt kan worden? Dat is het experiment van ontwerper Isaac Monté: preipapier.
Plukgoed
In de supermarkt tref je juweeltjes van appels aan, maar ze zijn lang niet allemaal even lekker. Hoe kan het dat het aanzicht boven de smaak wordt verkozen vraagt appelteelster Juanita de Jonge? De supermarktschappen zijn volgens haar niet ingericht op de juiste principes. Ontwerpster Lobke Meekes ging aan de slag met de supermarktappel en laat haar voorbijgangers proeven van Plukgoed: appels van de derde pluk, want dat zijn de meest smaakvolle. Proef de aandacht van de teler die precies weet te oogsten op het smaakhoogtepunt!
Bio-Polymeer
De vezels die Proverka overhoudt na het extraheren van de groentesappen zijn bijzonder mooi van kleur. Ook zijn de vezels behoorlijk sterk. De eerste testen van ontwerper Tjeerd Veenhoven onderzoeken hoe deze vezels op de juiste manier vermengd kunnen worden met een bio-polymeer. Door bio-polymeer te smelten worden de vezels stevig met elkaar verbonden tot een bio-composiet, en dat is een veelbelovend uitgangspunt voor onze ontwerpen.